(Paper) Solved Question Paper (Business) Set - 4

BUSINESS QUIZ

1. The MIT students calculated my speed to be around 1046 km/sec, bout 3000 times the speed of light. The total load weight involved in my transfer is 321000 tonnes. 214000 living organisms of the same species are involved in my transfer. I have 918 million destinations to reach in 31 hours across 24 time zones visiting 822.6 destinations per second. Who or what am I?
Ans.: Santa Claus

1. Who were the models for the campaign for safe sex initiated by Johnny condoms, the adline being ‘Appearances can be deceptive. Use Johnny condoms’.
Ans.: Prince Charles and Lady Diana

2. What instrument was originally invented as a torture device to pull out nails?
Ans.: The Screwdriver

3. Many objects in India are trademarked with the ISI stamp. What is trademarked ISI No.1?
Ans.: The National Flag

4. ‘There is no God and Mohammed is the Prophet of God’ Where would you find this inscribed?
Ans.: On the Saudi Arabian National Flag

5. 50 colonials and members of the committee of correspondence met at the home of a printer named Benjamin Edes at but 4 P.M. on Dec. 16, 1773. Later that  evening they drank from a massive punch bowl of rum concoction which Peter, Edes’ son kept filled. After that they left to do what?
Ans.: They attended the Boston Tea Party

6. A New York stock broker Bill W on a business trip to Akron met Doctor Bob in a pub on Jun 10, 1935 and discussed the horrible brawls they had in pubs. They decided they should do something sand about it. What id they do the next day?
Ans.: Founded Alcoholics Anonymous

7. A total of 321,360 persons viewed his body as it lay in state at Westminster Hall for 3 days. Crowds stood 5 to 10 hours in bitter cold to see the procession to St. Paul’s Cathedral for the first ever state funeral accorded to a commoner in 50 years. Who?
Ans.: Winston Churchill

8. On Aug 9, 1945 the US Army Air Force HQ radio station received a message from a 25 year old major in the force. It said ‘What have we done’? Who sent the message and why?
Ans.: Paul Tibbeths who bombed Hiroshima

9. The result of an experiment at MIT went - ‘Specimen X had a specific gravity of 1.00 Specimen Y had a specific gravity of 1.06. Specific gravity of XLY. Hence QED’. What did the experiment prove?
Ans.: That Blood is thicker than Water

10. The Texas theatre was featuring a B grade war movie ‘War is Hell’ starring Tony Russell. A man ducked into the theatre without paying the admission and drew attention from the staff. He was arrested for this. who?
Ans.: Lee Harvey Oswald

11. The novel begins in 1648 and tells the story of Carl Emannuel Madruzzo who is the Archbishop of Trent and Prince of Trentino and of his mistress of 20 years Claudia Particella whose father is the Archbishop’s closest friend and counsellor. The peasants and priests hate Claudia and want them banished. They feel that this would make Madruzzo a better man but Madruzzo is hell bent on marrying Claudia. Name the novel or author.?
Ans.: Mussolini - 'Cardinal's Mistress'

12. His main foe was sexual passion. He tried various methods of restraint. He devised various methods, the most used amongst them being the ‘earth treatment’. Consisting of application of clear earth moistened with cold water and spread on fine linen on the abdomen and at bedtime and removed it in the day, supposed to be a radical care. Who devised this method?
Ans.: Mahatma Gandhi

13. What was begun on 19th June, 1969 in a flat by 6 like-minded people in Bombay?
Ans.: The Shiv Sena

14. The SB company is marketing the Bengali version of Paul Robson’s ‘We are in the same boat brother’. Who has rendered this version?
Ans.: Saurav Ganguly

15. The Andhra Bank is the only bank in the country licensed to sell food products. Funda?
Ans.: It sells Tirupati Laddoos

16. What connects Calcutta, San Fransisco, tennis courts and Apache Indian?
|Ans.: Tramlines

17. How does the popular pharmaceutical brand Disprin get its name?
Ans.: Dissolvable Aspirin hence Dispirin

18. Built in 1920 by Count Zborowski on his estate near Canterbury ,England, she had a pre 1914 war chain drive, 75 horsepower, Mercedes chassis which was installed with a 6 cylinder Maybach Aero engine, same type as used in Zeppelins. She had a gray steel body with an immense polished hood 8 ft in length and weighed over 5 tons. In 1921 she won the 100 mph ghost handicap at Brooklands and again in 1922, the Lightning Ghost handicap. But in that year she met with an accident and she never raced again. What?
Ans.: Chitty Chitty Bang Bang

19. The abode of the gods was the summit of Mt. Olympus in Thessaly. A Gate of clouds was kept by a set of goddesses who opened the doors of celestials to earth and welcomed them on return. Name them.?
Ans.: The Seasons

20. Callisto was converted into an Animal by Juno as Jove was captivated by her beauty. One day she was espied but a youth whom she recognised as her son. She was inclined to embrace him but the youth seeing the animal rushing towards him took position to kill it. Jove saw this situation and prevented it. How?
Ans.: He converted them into the Little Bear and the Great Bear

21. The Greeks believed that was a circular disc divided into 2 equal parts by sea. They also assumed that around the earth flowed a river its course being from South to North. Which sea?
Ans.: The Mediterranean

22. “ A computer program is like a henchman of a ship charting its course through unknown waters”. This statement gave rise to a word. Which word?
Ans.: Cybernetics

23. What word was derived from Latin for “To put away or remove flesh’ referring to the abstinence of meat during Lent.
Ans.: Carnival

24. The Maha Kumbh Mela occurs 4 times every 12 years in 4 places Hardwar, Ujjain, Prayag and Nasik. Why these four places?
Ans.: The four places where Garuda spilt Nectar while bringing them from the heavens

25. The King Daksha had a daughter who committed suicide as she was unable to bear the fact that her husband had not been invited to the great sacrifice when all other Gods were. Who is this and what practice takes its name from her?
Ans.: Sati and Sati

26. King Janaka is said to have been the only King to have coined a shloka. Why did he do this?
Ans.: The shloka recited during Kanyadaana

27. The sage Bharatha is the author of Natyashastra. But he is believed to have been taught the art by a sage who watched Shiva’s cosmic dance. Name the sage? Ans.: Sage Tandu (Therefore Tandava Nritya)

28. It is composed of 3 parts. Each is made up of 9 twisted strands. It can be made only from cotton, hemp or wool depending on strata. What?
Ans.: The Sacred Thread or ‘Poonal’

29. In 1456, the first known book to be printed movable type in Europe was brought out in Mainz, Germany. Which book?
Ans.: The Gutenberg Bible

30. This French princess was slain by her incestuous father and is the patron saint of the insane. Who?
Ans.: Demphna

31. What first appeared in the newspaper ‘Belle life in London’ in 1835?
Ans.: The first Chess column

32. It was created by Ub Iwerks who gave its voice too. Later its voice was given by James McDonald. It first appeared on Jan 13, 1930 with Floyd Gottfredson as writer of the column. Bob Lampett designed the doll version of it. What?
Ans.: Mickey Mouse

33. Which instrument meaning ‘3 stringed’ in Persian was introduced by a resident of Etah district in UP. He was called Hindu Turk in his home town. Who?
Ans.: Amir Khusro

34. How do we know Atah Mohammed Khan, husband of Hussaini, a maid in the service of Queen Mriganayanee, the widow of the king of Gwalior better?
Ans.:   Tansen

35. In the world of comics what is the Mabel Syrup’s claim to fame?
Ans.: Author of Calvin's favourite book ' Hamster Yoiee and Goeey Kablooie'

36. In the 18th century, wealthy visitors thoroughly enjoyed the mineral springs and baths in a village in South East Belgium near the German Border. What was the village called?
Ans.: Spa

37. This book originally came out with the adline “ A full vacations’ reading for $3” but didn’t sell because $3 was considered too expensive for it. Then it became a best seller with its alternative adline. Book or new adline?
Ans.: Gone with the Wind

38. Who was the first sportsman to be given a memorial service at the Westminster Abbey?
Ans.: Sir Frank Worell

39. ‘If you understand ______ completely, we failed. We wanted to raise few more questions than we answered.‘ Who about what?
Ans.: Arthur C. Clarke on 2001-A Space Odyssey

40. He was the first sportsman to have ever modelled for any product. The product was Coleman’s Mustard. Who?
Ans.: W.G.Grace

41. She began studying drama at the age of 11 and her first acting job was dancing with the Honey monster in a commercial for Sugar Puff cereal. Who?
Ans.: Kate Winslet

42. This singer. For $8 an hour used to smoke cigarettes for a scientific experiment at UCLA. Who?
Ans.: Axl Rose

43. In 1969, a world famous personality challenged Broadway in a musical version of ‘By time Buck White’, a play which described the turmoil that ensues when the militant dynamic hero arrives at the address of the beautiful Allelujah Day Soe. It flopped after running for 7 days. Who was the hero?
Ans.: Mohammed Ali

44. Her ashes were scattered by plane over Marvin County and in her will she left $2500 ‘so that my friends can get blown when I am gone’. Who?
Ans.: Janis Joplin

45. The legend of Romulus and Remus being suckled by the wolf has inspired two literary characters of the present day. Name both.
Ans.: Mowgli and tarzan

46. This phrase comes into the language during medieval times where signatures in a petition were placed in a circle so as not to reveal the order in which they were signed. Which phrase?
Ans.: Round Robin

47. Maine Pyar Kiya was released as “When Love Calls’ in English. What was released as ‘Me stud, you dud’?
Ans.: Main Khiladi Tu Anadi

48. Hayby Mills who played twins in the ‘Parent Trap’ is the parent of musical son Crispian Mills. Which band?
Ans.: Kula Shaker

49. It was banned in Iran for 2 reasons, one that it runs counter to Islamic spirit. The other that it damages the hips. What?
Ans.: Rock and Roll

50. What was started as a result of a discovery made by Mackay, Fair O’Brien and Flood.?
Ans.: The Gold Rush

51. During the American Civil War, temporary Telegraph wires were set up on trees for speedy processing of info. Which phrase came as a result of this?
Ans.: From the Grapevine

52. Which consumer good gets its name from the Latin word for ‘Vigour’?
Ans.: Vim

53. The poem “The old man’s daughter’ and how he gained them by Robert Southey has been parodied by a famous author. The parody being more famous than the original. Which one?
Ans.: Lewis Carroll’s Alice in Wonderland

54. Whose motto is ‘Best Care Anywhere’?
Ans.: MASH 4077

55. Which magazine’s first issue carried a special message from the editor on the cover saying “Please buy this magazine’?
Ans.: MAD

56. IN 1932, Japan planned to kill 2 Americans with a view of provoking them to war. One was Joseph Curran, the American Ambassador. Who Was the other? Ans.: Charlie Chaplin

57. The title of which music album was inspired by a series of paintings by Hiroshima survivors?
Ans.: U2's Unforgettable Fire

58. Which music group gets its name from a sadomasochistic novel by Michael Leigh?
Ans.: Velvet Underground

59. During the Gulf War, all low brow condom manufacturing companies in the US received major bulk orders resulting in a great financial rejuvenation. Why were these bulk orders placed all of a sudden?
Ans.: To prevent sand from getting into the nozzles of Guns

60. Which English word comes from Cambridge slang for room or chamber mate?
Ans.: Chum

61. ‘He who paints the sky Green and the grass blue must be sterilised’. Who on whom?
Ans.: Hilter on Picasso

62. His autobiography is ‘My Story’ and he starred in the movie ‘Le Boheur est dans le pre’. Who?
Ans.: Eric Cantona

63. Recitation of Rig Veda, Music of the Sama Veda , mime of the Yajur Veda and sentiments of the Atharva Veda came together to form what?
Ans.: Bharatanatyam

64. The first Pestilence rode a white horse and carried a bow ready to conquer, war rode a red horse carrying a sword. Famine rode a black horse and then came a grey horse with death on it. How do we know them better?
Ans.: Horsemen of the Apocalypse

65. Whose epitaph ‘The philosophers have only interpreted the world in different ways, the point however is to change it. Workers of all lands unite.’?
Ans.: Karl Marx

66. What was first advocated in a booklet by the name of ‘A memory of Solferino’?
Ans.: The Red Cross

67. Aware of the unpopularity of his job, a German tax collector of Apolda in Thuringia developed in the 1880s an especially fierce breed of dogs to help him on his rounds and this breed takes its name from him. Which one?
Ans.: Doberman

68. Which comic character is also known by the name Marquis De Gorgonzola?
Ans.: Rastapopoulos

69. Who translated the ‘Jabberwocky’ for Alice in ‘Through the looking glass’?
Ans.: Humpty Dumpty

70. Darrell Waters first’ book was ‘A Child Whispers’, a book of poems. How do we know her better?
Ans.: Enid Blyton

71. John Bunyan once said’ Sin will prevent you from reading this book or this book will prevent you from sinning’. Which book?
Ans.: The Bible

72. Whose said ‘There, where I have passed, the grass will not grow again’?
Ans.: Attilla the Hun

73. Who advertised with the line’ Only the umpires have a closer view’?
Ans.: Channel Nine

74. Sachin Tendulkar's father-in-law Anand Mehta is a national champion in which sport?
Ans.: Bridge

75.How does Sachin Tendulkar get the name Sachin?
Ans.: He was given the name by his brother Ajit because his(Ajit's) favourite composer was Sachin Dev (S D) Burman.

76.This year SRT broke his own world record of scoring max runs in ODIs in a calendar year. How much did he score?
Ans.: 1894

77. SRT has endorsed three brands of shoes. The well-known ones are Adidas and Action. Which is the third?
Ans.: Power

78. In which tournament did SRT put up a world record score of 664 with Vinod Kambli?
Ans.: Harris Shield

79. On his ODI debut he scored 0, how much did he score on his test debut?
Ans.: 15

80. In the early 1990s SRT was frequently but incorrectly linked with a Bollywood starlet several times in the gossip mags. Who was she?
Ans.: Shilpa Shirodkar

81. SRT and Azhar appeared together in an ad for which product(excluding Pepsi where they appeared along with Kambli)?
Ans.: Luna

82. When he opened the innings for the first time in ODIs in New Zealand, Who opened with him?
Ans.: Vinod Kambli

83. In the Mohinder Amarnath benefit ODI against S.A. in Bombay, SRT is supposed to have played this stroke the only time in his career according to Gavaskar. Which stroke?
Ans.: The reverse sweep

84. SRT was the first batsman to given out by a third umpire when he was run out . Who was the non-striker?
Ans.: Ravi Shastri

85. SRT admits to having just one superstition. What?
Ans.: That he always wears his left pad first.

86. Name SRT’s daughter.?
86. Sara

87. SRT and Imran Khan have a non-cricketing connection. What is it?
Ans.: Their mother-in-laws names. Both Jemima Godsmith and Anjali Mehta’s mothers are named Annabel.

88. Against which country did SRT debut as opener in ODIs?
Ans.: New Zealand, at Auckland in 91-92.